8 saker att tänka på när ni anlitar en bröllopsfotograf

Känns det som en hel djungel att hitta rätt bland alla bröllopsfotografer.

Ni vill ha fina bilder att titta på från erat bröllop, göra fina tavlor och album, dela på sociala medier och till nära och kära och bilder att minnas tillbaka på. Men vart ska man börja? När ska man boka? Vem ska man välja? Vart letar man? Ni känner er obekväma framför kameran och tanken kanske skrämmer er lite? Ni vill kanske hitta någon som ni klickar med och som får er att känna er trygga och lugna.

Vad gör vi om det skulle börja regna eller vad händer om fotografen blir sjuk?


Vad är då viktigt att tänka på när man bokar en bröllopsfotograf?


Här kommer några tips att tänka på innan ni anlitar en bröllopsfotograf.


Lycka till!

Anna

Er Bröllopsfotograf i Stockholm

e-post: anna.jarlhall@gmail.com

mobil: 070-224 50 98

1 - Ute i god tid


De mest populära bröllopsfotograferna kan vara fullbokade redan 1-2 år innan. Men jag rekommenderar att börja kolla helst något år innan iaf för att vara på säkra sidan men det går att hitta grymma fotografer även senare.

2 - Recensioner


Ett bra tips är att hitta och läsa tidigare kunders recensioner, tex på Google eller på en fotografs hemsida. Ofta tar dom upp just egenskaper hos fotografen dom uppskattat tex om fotografen fått dom avslappnade och bekväma framför kameran.

Vill ni läsa mina tex... kika in här!

3 - Trygghet


Ni kanske känner er obekväma framför kameran. Man har oftast ingen vana att bli fotograferad och då vill man ha en fotograf där man känner sig trygg med och som hjälper en att slappna av. En bra grej är att tex kolla om fotografen erbjuder en sk "prov"fotografering där ni får känna på hur det är. Vissa erbjuder rabatt eller att det ingår i vissa större paket.

4 - Personkemi


Jag rekommenderar att ni hör av er till ett par stycken bröllopsfotografer vars bilder ni gillar och bokar in ett telefonsamtal eller ett digitalt möte för att se vem ni klickar bäst med.

Det är viktigt att det känns bra för er (och för fotografen) med den fotograf ni och era gäster ska tillbringa med under flera timmar under er dag. Vilka egenskaper är viktiga för er?


Bröllopspar hand i hand på en brygga.
Bröllopsfotograf Stockholm. golden hour. Photo By Anna Jarlhäll.

5 - Avtal


Kontrollera att er bröllopsfotograf har ett avtal som ni båda skriver under. Ett avtal som reglerar betalningen, dag, tid, vad som ingår, avbokningsregler (från båda håll), leveranstid etc. En trygghet för er båda. En viktig fråga är också vad som händer om fotografen skulle bli sjuk, vad finns det för backup.

6 - Vad ingår


Titta på vad som ingår i de olika paketen hos fotografen. Passar det just er. Skulle tex rekommendera att det ingår i de större paketen ett planeringsmöte och en provfotografering i samband med det om det är möjligt.

7 - Vid regn


En av de vanligaste frågorna jag får är, hur gör vi om det regnar? Fråga fotografen om vad som finns för plan B. Själv tar jag med mig paraplyer och försöker hitta platser under tak eller täta träd. Inomhus om det fungerar och tex vid en kyrkport kan man få väldigt fina bilder.

8 - Bildstil


Jämför olika fotografers stilar både i kanske färger men även stilen dom dokumenterar en dag på. Titta igenom några gallerier och se vad ni tycker om, gå på er känsla. Det är ni sen som ska ha bilderna kanske i ett fint album eller som tavlor på väggen och då ska det passa just er.