Porträttbilderna


Jag får ofta frågan om själva tiden för porträttbilderna på er som par. Kanske är man inte så bekväm framför kameran, kanske vill man skynda på just den delen av någon anledning eller det är helt enkelt inte så viktigt för er. Ni kanske vill ha mer naturliga bilder, bilder i dokumentär stil etc. Och det är såklart helt ok, det är er dag och jag finns där för er skull och för att föreviga minnen som ni kommer ha och titta på sen i resten av erat liv.

För mig är det viktigt att kunna leverera bilder med kvalitét och då menar jag inte bara att dom blir tagna med rätt ljus och är skarpa osv utan att det blir dom där fina, avslappnade, vackra och kärleksfulla bilderna på er. Att det finns bilder med variation av platser, poser och olika utsnitt av bilder, nära porträtt och lite längre ifrån. Porträtt på var och en av er och även lite detaljbilder på blommor, ringar etc.

Utifrån väder och vind kanske man också behöver komma på lite nya platser, förflytta sig mellan olika platser osv. Det går inte alltid att exakt förutse hur det kommer att se ut på plats just den dagen. För er såklart men även för mig som fotograf så tar det även en liten stund att bli avslappnade och bekväma med varandra. Även om vi kanske har träffats innan så är det ändå annorlunda på er bröllopsdag. Många är ofta lite nervösa, spända eller stressade av olika anledningar. Så ju längre tid vi har för porträttfotograferingen desto lugnare och bättre för både er och mig.

Det händer också ibland att det blir lite förseningar av olika anledningar, kanske tog det längre tid än beräknat att fixa iordning hår och makeup, kanske var det lite köer etc. Viktigt också är att inte komma allt för stressade eller försent till en fotografering, då kommer det ta ännu längre tid att komma till ro och bli avslappnade och antalet bra bilder kommer att minska.

Mina rekommendationer är att planera in minst 1 1/2 timme för porträtt.

Vid Stadshuset tex, där går vigseln så snabbt och jag har mer erfarenhet av att fota där så då räcker det oftast med 1 1/2 timme inklusive vigsel. Ska ni gifta er på annan plats (i Stockholm) med en kortare utomhusvigsel så rekommenderar jag 2 timmar. Gifter ni er i kyrka eller har en längre vigsel och vill ha porträtt så väljer ni minst 3 timmar.

Ett vanligt upplägg, vid 3 timmar, många har är att fota porträtten innan vigsel på en närliggande plats till kyrkan, sen är på plats vid kyrkan ca 30 minuter innan vigseln. Vigsel tar ca 40-45 minuter och efter det är det gratulationer och kramar och till sist kanske ett par snabba gruppbilder. Se och läs om alla mina paket här.

Ett exempel på schema kan se ut såhär:


14.00-15.30 Porträttfotografering, lite tidigare om det är på annan plats än vid kyrkan, restid räknas in

15.30-16.00 Förberedelse i kyrkan, ni vilar och landar lite medan jag fotar gäster, bilder på kyrkan, detaljer, rekar, pratar med prästen etc.

16.00-16.45 Vigsel

16.45-17.00 Utgång, gratulationer och kramar och ev nån gruppbild om tid finns


Alla bröllop ser såklart olika ut och alla har olika behov, jag anpassar mig efter era speciella önskemål och ger er tips och råd om hur ni kan tänka och lägga upp er dag utifrån vad som ska fotograferas. Men tänk på att allt tar lite längre i tid än vad man tror. Så se till att ha lite luft i erat schema. <3


Lycka till!


Vill du se fler bilder från Karins och Andreas bröllop så klicka här.

Bröllopspar med vitt paraply
Bröllop vigsel i kyrka
Bröllopspar går ut ur kyrkan
Brud och brudtärnor med blommor i håret