Noggrant urval, omtanke och massa kärlek


Ni kanske undrar vad som händer efter en bröllopsfotografering? Varför kan det ta så lång tid? Ni tänker kanske, det är väl bara att ladda upp bilderna och skicka. Det finns så många steg som vi fotografer gör när fotograferingen är klar, ja, iaf som jag gör. Det är egentligen där den mesta tiden går åt till. Om en fotografering tar tre timmar så tar efterarbetet kanske minst fyra-fem gånger så lång tid, alltså runt 12-15 timmar och då har jag inte räknat med resa och den tid jag lägger innan en fotografering.


Resan

Oftast så reser jag ca 1-2 timmar enkel väg, i mitt största paket så ingår resa tom inom hela Sverige. Jag använder ofta tiden till att prata med vänner, familj och kollegor eller så spelar jag musik på hög volym för att förhöja stämningen och peppa mig själv. På vägen hem brukar jag utvärdera för mig själv och går igenom det som var bra och det som kanske går att utveckla mer, det finns alltid saker man kan utveckla till det bättre eller förfina.


Ladda upp

Direkt när jag kommer hem så laddar jag upp bilderna, som alltid är stora RAW-filer, på min Dropbox via mitt redigeringsprogram Lightroom. Detta tar ett tag då filerna är vääääldigt stora och ofta blir det också väldigt många bilder. Det kan landa på mellan 800-3000 bilder från ett bröllop. Tar jag tex actionbilder med serietagning så kan det bli betydligt fler.


Gå igenom och urval

Jag börjar sen gå igen bilderna, lägger på en av mina grundredigeringar (som jag lagt ner många många timmar på att ta fram) på alla bilder och markerar sen de jag gillar och kollar att dom är hyfsat skarpa (här kan det slinka igenom en och annan oskarp bild men då är det för att jag gillar dom ändå). Denna procedur tar rätt så lång tid, jag önskar jag kunde korta ner denna process, men den är viktig för mig. Försöker också välja bilder som tilltalar mig och som jag gillar, går mycket på känsla men även såklart att den är tekniskt bra.


Gå igenom igen

Sen går jag igenom de markerade bilderna igen och gör ytterligare ett urval, tar bort dom bilder som liknar varandra allt för mycket. Här är jag noga och väljer bilder med omsorg och kärlek.


Redigering

Sen kommer jag till nästa steg och det är redigeringen, efter en grundredigering så gör jag ytterligare redigeringar för varje enstaka bild, ibland mer ibland mindre. Jag rätar också upp sneda linjer, beskär, gör några bilder svartvita, framhäver kanske vissa saker i bilden med ljus, i enstaka fall även tar bort saker. Varje bild får sin lilla extra touch.


Favoriter med extra kärlek

Efter det så kanske det blir, i mån av tid, så att några av mina favoritbilder får lite extra kärlek och redigeras ännu mer i Photoshop, där finns det så många möjligheter till att framhäva, ljusa upp detaljer, ta bort störande saker etc.


Ladda upp och skapa webbalbum

Till sista så laddar jag upp bilderna i ett webbalbum, ett exempel kan ni se här Sofia & Jimmy från samma bröllop som bilderna nedan. Bilderna syns inte för alla utan det kommer att vara inloggning med ett lösenord. Givetvis frågar jag i mitt avtal om det är ok att lägga upp bilderna på min hemsida. Alla bilderna läggs upp i kundens webbalbum som högupplösta men går att ladda ner även i webbstorlek. Lite pyssel och fix är det men sen är det dax för leverans.


Leverans

Bilderna levereras till slut till kunden efter allt mellan två till sex veckor, men jag säger fyra till sex ifa. Vill inte stressa igenom denna procedur, vill ju leverera det bästa jag kan. I alla min normala bröllopspaket så ingår alla bra bilder högupplösta och som webb. Minsta antalet står under respektive paket. Men jag brukar leverera betydligt fler än så. Efteråt finns jag där för kunden vid frågor.


Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm.
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm.
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm. Solrosor
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm. Solrosor
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm.
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm. Blommor på blå bil
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm.
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm.
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm.
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm. Brudpar kysser varandra
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm.
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm. Brudpar vid havet
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm. Brudpar bryggbröllop vid
Bröllopsfotograf Stockholm. Photo By Anna Jarlhäll. Bröllop i Stockholm. Fotograf i Stockholm. blå cab